Välkommen till Värmlands Byggnadsvård.
Projektering, rådgivning och försäljning.
Etablerat 2010.

På Värmlands Byggnadsvård brinner vi av engagemang och intresse för hantverket i gamla hus. Företaget drivs av Peter Sörensen, länsombud i Svenska Byggnadsvårdsföreningen och av samma förening utsedd till Årets Byggnadsvårdare 2009.

Via ett nätverk av kunniga hantverkare och arkitekter erbjuder vi projektering, konsultation och rådgivning i samband med renoveringsprojekt, samt försäljning av nya och begagnade delar till äldre hus, i första hand fönster och dörrar. Dessutom är vi återförsäljare för Eskilstuna Kulturbeslag, med hela deras sortiment av klassiska dörrhandtag, hörnjärn, gångjärn mm.

Vi har också av och till ett mindre urval av begagnade gjutjärnskaminer som Husqvarna Mikado och Sirius.

Välkommen till oss på Värmlands Byggnadsvård.

Älvgatan 5, 652 24 Karlstad. Tel 054-15 25 65. Mob 0730-20 52 82. Mail peter@varmlandsbyggnadsvard.se

TIPS OCH RÅD

Här följer lite tips och råd till dig som renoverar. Och lite personliga tankar kring byggnadsvård. Lycka till med ditt renoveringsprojekt.

Tipset före alla andra. Skynda långsamt! Här gör de allra flesta sitt största misstag. Bo in dig. Låt renoveringen ta tid. Lär känna ditt hus, dess historia och ursprung. Ju äldre huset är desto viktigare är det att lyssna på detta råd. Samla gamla foton, ritningar och prata med grannar och tidigare ägare. Och var varsam med de gamla detaljer som finns kvar. Många av dem kan vara mycket svåra att återskapa om de försvinner. Tänk på att det virke som sitter i gamla hus är av en särskilt utvald hög kvalitét som du aldrig kan hitta motsvarighet till i dagens prispressade bygghandel.

Men lika bra kan det vara att leta i grannskapet där du bor. I källare, uthus och på vindar kan det ligga precis det du söker. Inte sällan är husen i ditt område byggda enligt en lokal tradition. Och kanske tom av samma byggmästare. Knacka på och fråga, sätt in en annons i lokaltidningen eller spring runt med lappar i brevlådorna.

Vill du lära dig mer om hur man byggde förr i tiden, vilka material och färger man använde, så rekommenderar jag Byggnadsvårdarens bibliotek, fyra utmärkta böcker av Göran Gudmundsson (Gysinge Centrum för Byggnadsvård) med konkreta tips och råd och massor av matnyttig information om hur man på bästa sätt renoverar sitt gamla hus. Bokboxen med de fyra böckerna köper du på bokus.se eller på Gysinge Centrum för byggnadsvård.

Stockholms länsmuseum har också en mycket bra websida med handgripliga tips och råd om hur du går till väga när du renoverar ditt gamla hus, fönsterrenovering, fasad, målning mm.

De gamla fönstren sitter husets själ. Du har väl förstått att du ska vara rädd om dina gamla fönster. Även om de ser risiga ut i färg och kitt så är träet i fönstren som tillverkades fram till det sena 1930-talet av en överlägsen kvalitet jämfört med de moderna alternativ som finns att få tag på idag. Och de gamla munblåsta fönsterglasens oregelbundna sätt att bryta ljuset skapar ett liv och en kulturmiljökänsla som moderna glasytor helt saknar. Få saker kan så totalt beröva ett hus sin gamla atmosfär som ett fönsterbyte. Men oftast konsterar man det först i efterhand, när räkningen på ett par 100.000 kronor kommit, och de gamla fönstren ligger på tippen. Så om du ännu har chansen – TÄNK EFTER FÖRE!

Låt dig inte luras! Det finns mängder av människor och företag som vill få dig att tro att allt gammalt är dåligt och allt nytt är bra. I själva verket är det i de allra flesta fall tvärtom. Låt dig t ex inte luras av kalkyler om ekonomi och isoleringsvärden hit och dit. Forskningsstudier visar t ex att ett renoverat och tätat sekelskiftesfönster (med lösa innanfönster) isolerar i princip lika bra som ett modernt treglasfönster. Men vill bygghandeln och fönstersäljarna att den informationen ska nå dig? Vad tror du? Allt som krävs för att få dina gamla fönster i fin form igen är lite kärlek. Och ok – ibland ganska mycket kärlek. Men misströsta inte.

När resultat är klart kan du njuta av det i många år om du gör det enligt skolboken. Och allt fler husspekulanter söker idag just efter hus med de gamla detaljerna bevarade. Fönster, dörrar, verandor och beslag. Och de är villiga att betala en hel del extra för det.

Så renovera varsamt. Det lönar sig. Dessutom lär du dig en massa matnyttigt under resans gång. Stressa inte. Låt det få ta några somrar. Så kan du, dina barn och barnbarn njuta av frukterna av ditt arbete i många, många år framöver. Kom ihåg, du äger inte huset, bara rätten av förvalta det under en tid. Gör det med den äran.